Blog groep 1/2 Onderwijsvernieuwing

Kleuters aan het werk

DSC_5108De speelwerkles neemt een groot gedeelte van de ochtend en/of middag in beslag, maar wat doen we dan precies?
De kleuters hebben allemaal een eigen fotootje. Deze hangen ze op het kiesbord. Het kiesbord is een bord met allemaal activiteiten. Je kunt (verplichte) werkjes kiezen en activiteiten in de hoeken. De juf hangt ook wel eens het fotootje van een kind op het kiesbord, als deze vaak hetzelfde kiest of niet uit zichzelf voor een DSC_5118werkje kiest. Elke dag hangen er fotootjes van kinderen die iets mogen doen in de kleine kring bij de juf. Ze doet een spelletje met de kinderen en observeert hoever ze zijn in hun ontwikkeling. Elke week is er een nieuwe ontwikkelingslijn aan de beurt. We doen dat aan de hand van het leerlingvolgsysteem Kijk.

DSC_5111Iedere week komt elk kind een keer aan de beurt in de kleine kring. Wanneer de juf met de kinderen in de kleine kring zit, doet ze een oranje ketting om. Dat is een teken voor de andere kinderen dat ze even niet bij de juf kunnen komen.DSC_5113
Ook gaat de time-timer op 15 minuten.  De kinderen werken dan die tijd zelfstandig. Na die 15 minuten loopt de juf haar ronde door de klas en kunnen kinderen iets vragen of iets laten zien.

Kinderen die extra hulp of juist extra uitdaging nodig  hebben krijgen dit tijdens de kleine DSC_5127kring ook. Meestal gebeurt dit tijdens de tweede kleine kring in diezelfde de werkles. Ook doet onze onderwijsassistent juf Margriet Post veel voor de zorgleerlingen. Als we de spelontwikkeling moeten observeren, doen we dat bijvoorbeeld in de huishoek of buiten.

___________________________________________________________________________